Guitar tuner

>> Du finder et udvalg af gode guitartunere i bunden af denne side <<

Stemmer guitaren derhjemme? Hvis ikke, så findes der heldigvis masser af muligheder for dig, så du kan få den stemt. Det kræver et godt øre selv at stemme sin guitar, men for at komme i træning kan du altid bruge en guitartuner enten som guitar pedal eller separat apparat til akustisk guitar, og du kan endda få din guitar tuner online eller som en app på telefonen.

Sådan stemmer du en guitar

Før du overhovedet ved, hvilken guitartuner du skal købe, så er det værd at vide, hvordan du selv kan gøre det. Guitarer i dag er tunet i det, der hedder standard tuning, og det består af tonerne fra det dybe E op til A, D, G, H og E to oktaver højere. Det er kun på dansk, vi bruger betegnelsen H om den næsthøjeste streng, og på engelsk hedder det mere passende B i overensstemmelse med alfabetet.

Hvis du kender lidt til musikteori, så kan du se, at en guitar er tunet i intervaller af kvarter og en enkelt stor terts. Det betyder, at 5. bånd på den dybe E-streng svarer til et A, 5. bånd på A-strengen svarer til et D og så videre med undtagelse af G-strengen, hvor du sætter fingeren på 4. bånd for at få tonen H. Du kan bruge denne metode til selv at stemme din guitar ved at lytte dig frem, og det er en fremragende måde at lære din guitar og din fornemmelse for musik at kende.

Sådan vælger du den bedste guitar tuner

Selvom det kan lyde enkelt at stemme sin guitar, så er det svært at ramme helt rigtigt, især hvis du er nybegynder. Faktisk kan det ofte føles som en umulig opgave, fordi uanset hvor meget man drejer og strammer eller løsner strengene, så lyder det bare forkert og endda falsk. Her er en guitartuner en god løsning, fordi den går ind og “hører” frekvensen ned til mindste hertz og hjælper dig med at finde de rette toner, som kan være svære at høre.

Der er flere ting, der er værd at overveje, inden du køber din guitartuner. Muligheder er mange i dag, og alt afhængig af hvilken guitar du spiller på, findes der er guitar tuner, som kan hjælpe dig. Først skal du spørge dig selv, hvilken guitar du skal have stemt. Er det en akustisk eller elektrisk? Det er vigtigt, fordi de forskellige guitartunere på markedet er indstillet forskelligt og “lytter” derfor på forskellige måder.

Har du en akustisk guitar, spansk eller western, så er det en god idé at have en guitartuner enten for sig selv eller på telefonen som app eller online. Her kan den sagtens høre tonefrekvensen, og du får let stemt din guitar korrekt. Har du en elektrisk derimod, kan det være en god idé at have guitartuneren koblet til som pedal mellem forstærker og guitar. På den måde kan den lettere opfange frekvensen og stemme din guitar knivskarpt og endda uden lyd. Det er særligt effektivt, hvis du skal ud for at spille koncerter eller optræde på anden vis.

Stem din guitar med tuner

En guitar tuner fungerer på den måde, at du slår strengen an, og så vil en lille pil på displayet vise dig, om du skal stramme til eller løsne strengen for at ramme den ønskede tone. Toner kan enten var for lave eller for høje, hvilket i musiksprog kaldes flade eller skarpe. Er tonen flad, skal du stramme strengen til, og er den for skarp, skal du løsne den. En guitartuner er designet til at guide dig, så du finder den helt rigtige frekvens.

Det smarte ved moderne teknologi er, at du slet ikke behøver købe en guitartuner som en separat dims længere. Faktisk kan du få en online guitar tuner, så det eneste, du skal gøre, er at åbne computeren eller din telefon, og så kan du bruge den direkte på internettet. En guitar tuner online er smart, fordi den er let og enkel at bruge, og den viser dig med millimeterpræcision, hvordan du skal tune din guitar.

Du kan også få en guitar tuner app til enten Android eller iPhone. Vores telefoner er i dag så smarte, at det, der for 20 år siden krævede en lille elektronisk gadget, som man skulle have med overalt, i dag kan have på telefonen som en app som f.eks. Pro guitar tuner. Der findes både gratis guitartunere og nogle, du kan betale for, men de kommer eventuelt med flere features og uden reklamer.

Gå på opdagelse på YouTube

For bare 10 år siden var YouTube stadig et sted, der var under udvikling. I dag er det så et sted, hvor mennesker mere eller mindre professionelle udgiver content i verdensklasse. Det gælder selvfølgelig også for guitarister og andre musikere. Det er et fantastisk sted at gå på opdagelse, særligt hvis du gerne vil lære at stemme din guitar, men også udvikle din egen spillestil og finde din helt egen lyd.

En af de mest populære guitarister på nettet hedder Paul Davids, og han er værd at følge, hvis du i dit helt eget tempo gerne vil lære alt fra nybegynderguitar til det mere øvede. Han tager dig i hånden og hjælper dig med at finde den stil, du leder efter særligt med fokus på rock blandet med blues og pop. Der findes også masser af andre kanaler, du kan tjekke ud, hvis du gerne vil lære meget mere.

Brug tuneren til at opdage nye stilarter

Som nævnt er vi vant til, at guitaren skal tunes i det, der hedder en standard tuning, EADGHE. Men det er faktisk ikke de eneste tuninger, der findes i dag. Der er masser af tuninger, du kan bruge, hvis du gerne vil udfordre dig selv og prøve nye genrer af. F.eks. er tuningen DADGHE populær inden for heavy metal og andre af de tunge genrer, fordi det giver en tungere og mere metallisk lyd. Det eneste, du skal gøre her, er at løsne den dybe E-streng ned til et D. Du vil allerede kunne høre, hvordan det lyder mere “metal”-agtigt.

På akustisk guitar er mulighederne lidt flere. Inden for folk- og verdensmusik er det muligt at bruge tuninger som DADGAD, der giver en meget åben klang, hvor de løse strenge lyder flotte og velklingende. Og så er der også muligheder for at tune sin guitar i såkaldt åbne akkorder f.eks. en D-dur i DADF#AD eller en G-dur i DGDGHD. Du kan bruge en guitartuner til at udforske alle de muligheder, som strengene tilbyder.

Se her et godt udvalg af guitar tunere: