Guitarstrenge

>> Du finder et udvalg af gode guitarstrenge i bunden af denne side <<

“I got my first real six-string”. Det er ordene, som Bryan Adams lægger ud med i Summer of ‘69. Og det er der faktisk en god grund til, for selvom han ikke siger det eksplicit, så ved vi alle sammen, det er en guitar, han taler om. De 6 strenge, der sidder på guitaren, er nemlig den vigtigste komponent for en guitarist.

Derfor gør det også en væsentlig forskel, hvilke strenge du har siddende på din. De bedste guitarstrenge er ikke altid de dyreste, men faktisk kan du definere din egen spillestil ud fra, hvilken type billige guitarstrenge du køber. Det er i høj grad tykkelsen på strengene det kommer an på, men hvis du vil vride dem som Steve Vai eller tappe som Van Halen, så skal du finde og købe de guitarstrenge, der passer til dig og din stil.

Hvordan vælger man de bedste guitarstrenge?

Lad os starte simpelt ud. Der er i bund og grund tre typer guitarer, du kan vælge strenge til: Spansk, western og elektrisk guitar. Herfra er der modifikationer, men det er den vigtigste forskel for nu. Der findes mange gode producenter af guitarstrenge, hvor Ernie Ball, D’addario og Elixir er de førende mærker inden for både akustisk og elektrisk guitar.

Rækkefølgen på guitarstrenge er altid den samme, uanset om det er til spansk, western eller elektrisk. Guitarstrengenes navne er de samme som tonerne, de skal stemmes i. Den strækker sig i to oktaver fra det dybe E til A, D, G, H og E igen. Det er også muligt at stemme strengene i andre toner alt afhængigt af, hvilken type musik du ønsker at spille, men guitarstrengenes navne er altid de samme.

På engelsk kaldes H-strengen for B, og det er kun i Danmark, vi bruger betegnelsen H. Så hvis du bestiller fra en udenlandsk leverandør, vil den hedde B-strengen. Guitarstrengenes toner er alle stemt i kvarter med undtagelse af H-strengen, der er stemt i en stor terts fra G.

Guitarstrenge til spansk guitar

Der er en god grund til, at du som nybegynder lægger ud med en spansk guitar. Guitarstrenge til spansk guitar er nemlig lavet af nylon, hvilket betyder, at de er blide for fingerspidserne. Lægger du ud med at spille elektrisk eller western guitar, vil du hurtigt opleve, hvordan metalstrengene bider i fingrene. Det tager nemlig lidt tid for huden på fingrene at vænne sig til, og derfor er nylonstrengene på en spansk guitar helt perfekt at begynde med.

Spiller du meget på din spanske guitar vil du opleve, at du ofte skal skifte guitarstrenge. De bliver nemlig hurtigt slidt. Men nogle guitarstrenge slides hurtigere end andre, og du vil opleve, at din D-streng oftere end de andre vil gå i stykker. Fordi den sidder i midten, bruger du den mere end de andre, og den er derfor udsat for mere belastning. Hav dette i baghovedet, når du laver dit guitarstrenge køb. Køber du et helt sæt hver gang, kan du ende med at have masser af de andre strenge liggende, som du endnu ikke kan bruge endnu.

Guitarstrenge til western guitar

På en western guitar er strengene lidt anderledes, end de er på en spansk. De er lavet af metal, og det betyder, at de er meget hårdere for fingrene, særligt hvis du er nybegynder. Derfor anbefales det også, at man venter lidt med at bruge penge på en western guitar, indtil fingrene simpelthen har vænnet sig til at spille. Det kræver nemlig hård hud, før det føles rigtigt i fingrene.

Det, du skal være opmærksom på, når du skifter guitarstrenge til western, er den tykkelse, strengene skal have. Igen, hvis du er nybegynder, så er det vigtigt, du ikke lægger ud med alt for tykke strenge, da det kan være hårdt for fingermusklerne at arbejde med. Tynde strenge som .009 og .010 er rigtig gode at starte med, men hvis du er en garvet guitarist og gerne vil have en mere solid lyd, så er .011, .012 og sågar .013 rigtig gode at bruge.

Guitarstrenge til elektrisk guitar

Der findes selvfølgelig flere former for elektrisk guitar, men til en hel almindelig Stratocaster eller Telecaster handler det udelukkende om at finde det mærke, du holder mest af. På elektrisk guitar vil du mærke en større forskel på tykkelsen af strengene end på de akustiske guitarer. F.eks. er tykkelsen .009 og .010 rigtig gode at vride og bende med, mens .011 og sågar .012 på elektrisk føles mere standhaftige og blues-agtige. De kan alligevel være rigtig hårde for fingrene at arbejde med særligt i begyndelsen. Det handler om at finde den tykkelse, der passer bedst til sine fingre.

Skift guitarstrenge, hvis du føler lyden er for svag. Jo mere du bruger din guitar, jo mere slider det på strengene. Der samler sig fedt og hudrester på strengene og gribebrættet. Hvis du gerne vil passe ekstra godt på strengene, så de holder længere, kan du tage en let, fugtig og slidt karklud, og føre den let på undersiden af strengen. Der går ikke længe, før kluden er helt sort, men du vil opleve, at guitarstrengene lige får lidt ekstra lyd, fordi der ikke sidder skidt og snavs på, der kan forstyrre lyden. Når det så er sagt, er der heller ingen bedre følelse end nye strenge på sin spade.

Hvad skal man overveje, før man køber guitarstrenge?

Der er flere ting, du kan overveje, inden du køber dine guitarstrenge. Først og fremmest skal du tænke på, hvilken guitar det er til, om du er nybegynder, øvet eller måske semi-professionel og herefter kommer den lyd, smag eller særlige klang, du leder efter.

Du skal overveje:

  • Guitartype: Akustisk (spansk eller western) eller Elektrisk?
  • Tykkelse: Tynde eller tykke afhængig af, om du er nybegynder eller ej?
  • Mærke: Hvilken klang leder du efter?
  • Montering: Kan du selv montere strengene, eller skal de gøre de i butikkerne?

Guitartype

Der er selvfølgelig forskel på guitarer, men særligt i starten kan det være svært at finde rundt i, hvilken guitar der er hvilken, og hvilke strenge de skal have hver især. Det kan være let at købe de forkerte, særligt når det kommer til akustiske. Når du køber strenge, om enten det er i butik eller i en webshop, så sørg for, at du bestiller nylon-strenge til din spanske og metal-strenge til din western. Og ligeledes får de rigtige strenge til din elektriske guitar.

Tykkelse

Som nævnt tidligere er tykkelsen vigtig alt afhængig af, hvor du er i dit læringsforløb. Er du nybegynder på elektrisk er .009 et godt sted at starte, mens .010 og .011 er bedre for de trænede. Der fås også strenge på både .008 og .012, men det kommer an på behovet. Vær dog opmærksom på, at jo tyndere strengen er, jo oftere kan den sprænge. Strenge med tykkelsen .009 sprænger altså oftere end .010 og .011, og det betyder, at du oftere skal bruge penge på at købe strenge.

Mærke

Der findes mange brands på markedet for guitarstrenge, men der er særligt tre mærker, der stikker ud. Ernie Ball og D’addario producerer strenge til både akustisk og elektrisk guitar, mens Elixir har specialiseret sig i strenge til akustisk og særligt western guitar. Der findes både dyre og billige guitarstrenge, men hvis du gerne vil have en god klang på din akustiske guitar, så kan det godt betale sig at bruge lidt ekstra penge på strenge, så du får den lyd, du holder allermest af.

Montering

Der findes forskellige måder at montere guitarstrenge på. I princippet er montering af guitarstrenge nemt, uanset hvilken om du har akustisk eller elektrisk, men som med alt andet kræver det lidt tilvænning. Hvis du har problemer med at sætte dine strenge ordentligt på, så find din nærmeste guitarforretning eller lav en hurtig søgning på nettet og Youtube. Der findes hundredvis af gode videoer på nettet, hvor du kan lære at montere dine helt egne guitarstrenge.

Se her et godt udvalg af guitarstrenge: